Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Nee, een procedurefout (ook "vormverzuim" genoemd) hoeft niet automatisch te leiden tot vrijspraak.

Van belang hierbij is de vraag of de verdachte nadeel heeft ondervonden van de procedurefout, of de vraag of de procedurefout een eerlijk proces onmogelijk heeft gemaakt. Zou de uitkomst van het proces anders zijn geweest wanneer de procedurefout niet zou zijn gemaakt?

Hierbij twee voorbeelden:

Van http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Hoge-Raad/Nieuws/Pages/Onbevoegdheid-hulpofficier-hoeft-niet-tot-vrijspraak-te-leiden.aspx zijn deze teksten:

"Onbevoegdheid hulpofficier hoeft niet tot vrijspraak te leiden

Den Haag , 19-2-2013

Het optreden van een onbevoegde hulpofficier van justitie hoeft niet tot vrijspraak te leiden. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Het hof Den Bosch sprak eerder verdachten vrij vanwege het optreden van een onbevoegde hulpofficier van justitie. Volgens het hof moest dit vormverzuim tot uitsluiting van het daardoor verkregen bewijs leiden. Volgens de Hoge Raad is dat oordeel onvoldoende gemotiveerd. Het hof heeft niet onderzocht of de verdachten hiervan nadeel hebben ondervonden. Ook bij het bepalen van de ernst van het verzuim heeft het hof niet alle relevante omstandigheden meegewogen. Zo had het hof moeten onderzoeken of een wel bevoegde hulpofficier op dezelfde wijze zou hebben gehandeld."

"De Hoge Raad geeft nadere algemene regels wanneer een onherstelbaar vormverzuim tot uitsluiting van het daardoor verkregen bewijsmateriaal leidt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het recht op een eerlijk proces (art 6 EHRM) is geschonden of wanneer een zeer ernstige inbreuk wordt gemaakt op een grondrecht van een verdachte. Daarvan is bij dit optreden van de onbevoegde hulpofficier geen sprake."

Van http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Hoge-Raad/Nieuws/Pages/Veroordeling-voor-moord-op-Henk-Peters-blijft-in-stand.aspx is deze tekst:

"Veroordeling voor moord op Henk Peters blijft in stand

Den Haag , 18-3-2014

(...)

Volgens het hof ging het hier wel om een op zichzelf ernstig vormverzuim maar is dit in een aanvullend proces-verbaal hersteld. Het vormverzuim heeft de verdachte bovendien niet geschaad in zijn recht op het eerlijk proces, zo oordeelde het hof. Het leidt daarom niet tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De Hoge Raad oordeelt dat het hof bij die beslissing de juiste maatstaven heeft gebruikt en op basis daarvan tot dit oordeel kon komen."
(Lees meer...)
Antoni
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding